Зонування кімнати

Зонування кімнати

Ідея поділу простору: використовуємо двері для зонування кімнати

Інтер'єр нестандартної квартири, наприклад, маленької площі, можна істотно перетворити, розділивши простір на функціональні зони. Одним із способів, як можна зонувати кімнату, є облаштування декоративними перегородками. Якщо зробити таке зонування неправильно і недоречно, приміщення матиме недоглянутий і незатишний вигляд. Можна без проблем розділити кімнату на дві зони та зберегти загальний стиль, комфорт та затишок. Найголовніше – прислухатися до порад професіоналів, які знають, як правильно зонувати кімнату за допомогою дверей.

Які двері використовують для зонування кімнати

Як можна зонувати кімнату для двох дітей або поділити її на зони для батьків та дитини? І в першому, і в другому випадках є можливість використовувати різні конструкції, їх вибір залежатиме від конфігурації, габаритів та дизайну приміщення, а також стилю та оздоблення. Важливо, щоб у власника квартири було достатньо коштів на проект зонування приміщення, тоді будинок матиме сучасний, гарний та затишний вигляд.

A picture containing floor Description automatically generated

Чим можна розділити простір:

  1. Безпорогові механізми. Стулки пересуватимуться верхніми напрямними, які закріплюються на стельовій плиті.

  2. Рейкові механізми. Нижні ролики кататимуться рейками, а верхні – коробом.

  3. Складні механізми. Застосовуються лише тоді, коли неможливо втопити стулки у отвір.

Якщо правильно та грамотно вибрати двері для зонування кімнати, вони органічно впишуться в інтер'єр та дозволять задати йому потрібну функцію. Кожну зону необхідно забезпечити освітленням, розетками та достатнім місцем для пересування. Якщо знайти відповідне рішення, як зробити грамотне зонування кімнати розсувними дверима, кожен із членів сім'ї отримає можливість комфортно усамітнитися на своїй території. Перед тим, як встановлювати перегородку, бажано порадитися з усіма членами сім'ї. Це дозволить врахувати усі побажання ще до внесення змін до планування житла.

Як правильно поділити кімнату?

Основна особливість використання розсувних перегородок полягає в тому, що доведеться робити часткове перепланування у квартирі. Для того, щоб не припуститися жодних помилок, необхідно продумати все до дрібниць.

Існують такі прийоми для правильного поділу простору:

  1. Потрібно ставити глухі двері між вітальнею та кухнею. Це допоможе уникнути того, що світло заважатиме тим людям, які перебувають за перегородкою.

  2. Якщо відгороджується кабінет або дитяча кімната, необхідно встановлювати двері з невеликими напівпрозорими вставками. Це дозволить уникнути ефекту замкнутого простору.

  3. Щоб хоча б візуально розширити простір у маленькій квартирі, необхідно використовувати прозорі або дзеркальні стулки. Це допоможе надати приміщенню легкості.

  4. Велику спальню можна зробити більш красивою та затишною. Для цього слід відгородити гардероб перегородкою та прибрати масивну шафу.

Люди розділяють житловий простір із різних причин. Найчастіше це робиться для того, щоб влаштувати кожній людині свій куточок для відпочинку та роботи.


A picture containing wall, indoor, floor, yellow Description automatically generated

Поради щодо зонування приміщень

Будь-яке планування має певні архітектурні особливості. Для того, щоб усе правильно організувати, необхідно дотримуватись певних порад. Вони допоможуть правильно і швидко виконати зонування кухні та вітальні розсувними дверима, а також відокремити один від одного ділянки приміщення з різним призначенням.

  1. У невеликих квартирах перед встановленням розсувних дверей слід демонтувати стаціонарні міжкімнатні перегородки. Деякі конструкції заборонено прибирати та розширювати.

  2. Якщо потрібно виконати таку дію, як зонування кімнати на дитячу та дорослу спальні, необхідно купувати розсувні вироби із матеріалів, що поглинають шум. Можна спробувати мобільні моделі. Їх можна застосовувати в міру потреби і встановлювати в різних приміщеннях.

  3. У квартиру-студію можна встановити перегородки зі вставками з матового, кольорового та прозорого скла. Якщо розділити кухню, перегородки зі склом не пропускатимуть аромати під час приготування їжі.

  4. У офіси та інші приміщення, де багато людей, потрібно купувати перегородки із матеріалів, які не б'ються. За безпекою в таких місцях заборонено використовувати вироби з прозорого скла. Якщо у людини поганий зір, вона може отримати серйозні травми, оскільки не помітить перегородки.

  5. Вироби з дзеркальними вставками можна використовувати не тільки у маленьких квартирах, а й у великих. Такі перегородки не тільки прикрасять приміщення, але й візуально збільшать його габарити. Слід урахувати, що немає ударостійких дзеркал. Це означає, що потрібно фіксувати такі перегородки на надійні та якісні несучі поверхні.

При виборі дверей для зонування кімнати необхідно уважно вивчити всі особливості та поради. А щоб не допустити жодних помилок і врахувати можливі проблеми під час встановлення конструкції,

Двері-купе для зонування кімнати

Купейні двері – відмінне рішення для розподілу житлового простору на зони, різні за призначенням. Причому доречними вони будуть для будь-якого планування.

Головною умовою роботи механізму таких дверей є матеріал його виготовлення. Якісний каркас найчастіше виготовлений із алюмінію, рідше застосовують металеві сплави змішаного складу.

Не менш важливим фактором надійності дверей-купе є матеріал наповнення їхнього каркасу, варіанти можуть бути такими:

• МДФ чи ДВП-профіль;

• натуральна шкіра чи її замінник;

• різні види скла;

• очерет і бамбукові стебла;

• пластик із текстурою під натуральну деревину;

• полікарбонат та інші синтетичні матеріали.

Крім специфіки виготовлення самих дверей слід передбачити можливість їхнього швидкого демонтажу та ремонту. Крім того, багато виробників пропонують можливість оновлювати текстуру або колір своїх виробів із часом.

Недоліки використання розсувних дверей для зонування простору

У порівнянні зі звичайними дверима, розсувні мають деякі відмінності, які не завжди позитивно позначаються на споживчих характеристиках виробу, і ось деякі з них:

• більш висока ціна – за рахунок відносно складного механізму відкриття/закриття розсувні системи обходяться їх власникам дорожче як при купівлі, так і під час обслуговування;

• знижений рівень тепло- та звукоізоляції – далеко не завжди, але найчастіше традиційні міжкімнатні двері з розпашним типом відкриття набагато краще, ніж розсувні, захищають приміщення від проникнення холоду та сторонніх звуків;

• ризик виникнення скрипів та інших небажаних звуків під час відкриття/закриття стулок за відсутності належного догляду за полозками.

Втім, більшість перерахованих факторів відноситься швидше до двостулкових моделей розсувних систем – встановивши як кімнатну перегородку одностулкові двері-купе, можна заощадити на вартості, але, разом з тим, отримати від використання таких дверей всі супутні вигоди.

Світлі двері в інтер'єрі - terminus.ua

Світлі двері в інтер'єрі

10.11.2021

Міжкімнатні двері світлих відтінків – це свого роду класика...

Детальніше
Як реставрувати дерев'янні двері - terminus.ua

Як реставрувати дерев'янні двері

10.11.2021

Коли найкраще реставрувати дерев'яні двері?

Детальніше
Монтаж лиштви - terminus.ua

Монтаж лиштви

10.11.2021

Монтаж міжкімнатних дверей завершується встановленням лиштв...

Детальніше