Як реставрувати дерев'янні двері

Як реставрувати дерев'янні двері

Чи варто реставрувати старі міжкімнатні двері

Якими б сучасними та модними не були сучасні матеріали, дерев'яний масив був і залишається дуже цінним. Тому послуга з реставрації дерев'яних дверей стає все більш популярною та затребуваною.

A person standing in a room Description automatically generated with low confidence

Коли найкраще реставрувати дерев'яні двері?

Приступити до реставрації дверей з дерева має зміст у таких випадках:

  • двері з масиву дерева коштують дорого, і ціна на них збільшується рік у рік. Набагато вигідніше зробити реставрацію, ніж купити нову або замінити її на менш якісну порожнисту, яка може вийти з ладу за кілька років;

  • якщо в квартирі змінився дизайн, і старі двері в нього не вписуються, реставрація підійде якнайкраще. Поекспериментувати з кольором та декором можна у будь-яких поєднаннях, які підійдуть під загальний інтер'єр кімнати;

  • особливого значення реставрація старих міжкімнатних дверей набуває, якщо дерев'яне полотно стає художньою та історичною цінністю, антикваріатом;

  • багато отворів у будинках і квартирах далекі від сучасних стандартів, і реставрація старих дверей своїми руками обійдеться значно дешевше за професійну послугу;

Відреставровані двері можуть стати найпомітнішим і унікальним предметом інтер'єру, а сам процес принесе лише позитивні емоції і може стати повноцінним хобі.

Звичайно, якщо двері неабияк зруйновані, і в них є дірки, відновити її за допомогою реставрації не вийде. У такій ситуації простіше купити новий виріб.

Підготовка до реставрації дверей із натурального дерева

Для того, щоб приступити до реставрації міжкімнатних дверей, її необхідно зняти з петель і покласти горизонтально на якусь рівну поверхню. Щоб зняти двері з петель у домашніх умовах, використовують монтування або ломик, багато майстрів застосовують спеціальний домкрат.

На початку процесу реставрації знімається старе лакофарбове покриття. Існує кілька способів:

  • найбільш простим і поширеним є зняття покриття за допомогою шліфування або шліфувальної машинки. Ризик пошкодження дерев'яного полотна в даному способі мінімальний, а результат старого покриття хороший. Проте, є в цьому способі й суттєві мінуси. Насамперед це велика кількість трудовитрат, а також велика кількість пилу в процесі роботи;

  • другий спосіб передбачає використання болгарки з металевою щіткою або спеціальною насадкою на дриль. Цей спосіб більше підходить, якщо є бажання надати двері ефекту "старіння";

  • ще одним способом швидкого та ефективного зняття старого покриття є використання будівельного фена. Завдяки високій температурі до 500 градусів, фарба нагрівається настільки, що її можна легко прибрати звичайним металевим шпателем;

  • зняти стару фарбу також можна за допомогою спеціальних хімічно активних змивок. Потрібно нанести розчин на дерев'яне полотно, витримати час, вказаний в інструкції, і зіскребти стару фарбу металевим шпателем. Мінусом такого способу є сильний запах запаху розчину;

Після зняття старого покриття можна приступати безпосередньо до реставрації. Нижче розглянемо найпопулярніші способи її здійснення.

A picture containing person Description automatically generated

Способи реставрації дерев'яних дверей своїми руками

Спосіб №1. Реставрація з покриттям лаком

Підготовка полотна

Знімаємо з дерев'яного полотна всю фурнітуру та укладаємо його на рівну поверхню. За допомогою стрічкової шліфувальної машинки знімаємо старий лак і вирівнюємо поверхню. Якщо машина обладнана пилососом, працювати буде комфортніше, оскільки буде менше сміття та пилу.

Початкове шліфування

За допомогою великого наждака вирівнюємо поверхню, прибираємо грубі подряпини та дефекти. При обробці шліфувальною машинкою полотна його кути будуть досить гострими, тому необхідно пройтися вручну наждаком, щоб їх згладити. Працювати краще в рукавицях, так як можна легко загнати в руку занозу. Відшліфоване полотно потрібно очистити від пилу. Для цього можна використовувати пилосос, але краще застосувати спеціальний розчинник, щоб було надійніше.

Нанесення морилки та лаку

Тепер дверям потрібно надати кольору. Зазвичай для цього використовують морилки – у них досить велика гама кольорів. Щоб розбавити колір і полегшити нанесення, морилку розбавляють 30%-м розчинником. Наносити фарбу найкраще фарбопультом. Після того, як фарба висохне, потрібно покрити двері шаром лаку. Для міжкімнатних дверей зазвичай використовують акрилові лаки на водяній основі, для зовнішніх використовують лак для зовнішніх робіт. Лак краще наносити також фарбопультом, тому що валиком і пензликом не досягти ідеально рівного ефекту.

Заключне шліфування

Після другого покриття щільно лаком відшліфувати тонким наждаком. Завершальною стадією є полірування дверей. Для цього на них наносять масляно-вісковий полірувальний гель і полірують за допомогою болгарки зі спеціальною насадкою.

Спосіб №2. Реставрація дверей із ефектом старіння

Ефект старіння застосовується в багатьох дизайнерських напрямках і досить популярний останнім часом. При знятті фарби з полотна її необхідно залишити по периметру фільонок для акценту уваги на зістарених фрагментах.

Очищення від старої фарби та зачистка

Фарбу очищають за допомогою електродриля з насадкою корд-щіткою. Їй необхідно працювати дуже уважно та акуратно, щоб випадково не зробити канавки, які зіпсують весь вигляд дверей. За допомогою наждакового брикету полотно шліфується, у тому числі і його забарвлені фрагменти, після чого поверхню дверей очищають від пилу.

Фарбування дверей

Спочатку двері фарбують за допомогою фарбопульта на мінімальному тиску. Наголос робиться на фарбуванні незачищених ділянок. Спочатку наноситься один шар, після просушування другий. Щоб ефект старіння був помітнішим, зачищені ділянки дверей проходять пензлем з жорстким ворсом. Далі двері можуть покриватися акриловим лаком на водяній основі або спеціальним маслом з додаванням твердого воску.

Спосіб № 3. Реставрація дверей

Двері з масиву дерева, звичайно, найдорожчі та якісні. Але бувають випадки, коли виробники не дотримуються технології, і полотно починає розсихатися.

Спочатку дверне полотно знімається з петель і ставиться набік, виймаються пробки та викручуються нагелі. Усі елементи рами легко знімаються. Всі краї фільонок зачищають від щілин, двері ретельно продувають пилососом, щоб не було пилу, і він не заважав склеюванню. Всередину пазів поміщають тонкий шар герметика, вставляють фільонки і видаляють зайвий шар герметика. Замкове з'єднання рами ретельно змащують клеєм, всі елементи ставлять на місце, вкручують нагелі у старі отвори, закривають пробки. Полотно затискають до повного висихання клею. Нові отвори для нагелів створювати не варто тому, що при використанні ручного дрилю вони можуть вийти під невеликим кутом, і після вкручування рама буде перекошена.

Реставрація дверей непросте завдання, що потребує часу та відповідального підходу. Багато майстрів беруть за професійну реставрацію половину вартості нових дверей. Але результат завжди вартий очікувань і старань.


Світлі двері в інтер'єрі - terminus.ua

Світлі двері в інтер'єрі

10.11.2021

Міжкімнатні двері світлих відтінків – це свого роду класика...

Детальніше
Як реставрувати дерев'янні двері - terminus.ua

Як реставрувати дерев'янні двері

10.11.2021

Коли найкраще реставрувати дерев'яні двері?

Детальніше
Монтаж лиштви - terminus.ua

Монтаж лиштви

10.11.2021

Монтаж міжкімнатних дверей завершується встановленням лиштв...

Детальніше