Як заміряти дверний проєм?

Як заміряти дверний проєм?

Як правильно провести заміри міжкімнатних дверей

Міжкімнатні двері є невід'ємним елементом інтер'єру приміщень, і мають при цьому не тільки естетичними, але і функціональними особливостями. Тому перш ніж приступити до підбору моделі за стилем, дизайном і колірним рішенням, рекомендуємо подумати про розміри дверного блоку. Адже якою б точною і акуратною не була робота з його встановлення, навіть кілька міліметрів прорахунку здатні фатально вплинути на результат. Педантичність в проведенні замірів і правильність монтажу навпаки забезпечують дверної конструкції грунтовність, а згодом і довговічність експлуатації.

Якщо ви вирішили обійтися без сторонньої допомоги і самостійно виконати виміри дверного отвору, маємо для вас ряд підказок, які полегшать процес підготовки і пришвидшать здійснення завдання. Безумовно, здійснювати заміри отвору, в якому поки не встановлені двері, набагато легше ніж при заміні старого дверного блоку на новий. 

Типові розміри міжкімнатних дверей

Стандартні розміри міжкімнатних дверей складають 200 см у висоту і близько 80 см по ширині. Одним словом 80 * 200 см - це і є "золотий стандарт" міжкімнатних дверей, проте ринок пропонує безліч інших типорозмірів, багато з яких виведені на нього компаніями з виробництва дверної продукції. Серед нестандартних дверей є моделі до 2300 мм у висоту.

Також існують певні стандарти, затверджені в країні виробника дверей. На території СНД це ГОСТ і БНіП, за кордоном, зокрема в країнах Європи, DIN18100-18102 і DIN4172. Варто відзначити, що стандартні європейські двері істотно відрізняються за розміром від українських, тому купуючи дверне полотно, наприклад, італійського бренду, потрібно бути готовим до того, що нові двері просто не увійдуть в дверний отвір. Нестандартні дверні прорізи слід здійснювати задовго до вибору дверного полотна - найзручніше це робити ще на етапі проектування житла або його капітального ремонту.

Головним критерієм, який визначає типорозміри міжкімнатних дверей, є призначення приміщення, в якому вони будуть використовуватися. Так, ширина дверей в житлову кімнату по вітчизняним стандартам становить 80 см, в кухню - 70 см (на 10 см менше), в санвузол і ванну - всього 60 см. Більш того, для кімнат прийнятна установка полуторних та подвійних дверей зі стулками від 40 до 60 см, відповідно, стандартна ширина кімнатного дверного отвору може складати всі 120 см.

Стандартна глибина дверного отвору для санвузла та ванної зазвичай не перевищує 7 см, в той час як в кімнаті вона може досягати 20 см - все залежить від товщини стін і дизайнерської задумки.

Особливості самостійного виміру отвору під установку міжкімнатних дверей

Як правило, сучасні компанії з виробництва і збуту міжкімнатних дверей мають розвинену дилерську або сервісну мережу, стандарти якої передбачають надання комплексного пакету послуг для замовника їх продукції. Найбільш затребуваною послугою допродажного етапу комунікації з клієнтом є проведення замірів дверного отвору. Погодьтеся, з боку виробника дуже запобігливо брати на себе відповідальність за якість сервісу з самого початку обслуговування - рівень будь-якого негативу з боку споживчої аудиторії в цьому випадку практично зводиться до нуля.

Однак бувають ситуації, коли з яких-небудь причин виникає необхідність в самостійному вимірі дверного отвору. Таке трапляється, коли замовнику складно підлаштувати свій графік активності під візит замірника або коли доставка полотна здійснюється з виробничого складу, який знаходиться у віддаленому від клієнта регіоні.

В цьому випадку головним завданням замовника є максимально точне вимірювання фізичних параметрів дверного полотна, а саме його висоти, ширини і глибини.

Етапи проведення робіт

Представляємо вашій увазі покрокове керівництво як зняти розміри міжкімнатних дверей. Рекомендуємо бути надзвичайно уважними до деталей на кожному з етапів:

  1. Виміряйте висоту отвору (від підлоги до верхньої частини).
  2. Виміряйте ширину отвору (від стіни до стіни всередині отвору).
  3. Виміряйте товщину отвору (тобто ширину вашої майбутньої дверної коробки).
  4. Визначтеся, чи знадобляться вам придверні пороги.
  5. Визначтеся, в яку сторону будуть відкриватися двері - назовні або всередину.

Крім перерахованих вище рекомендацій, варто пам'ятати про те, що виміри отвору слід робити по голим стінам, а вимірювати відстань між стінами потрібно в трьох точках - зверху, знизу і посередині. Вже після цього слід виміряти відстань від найнижчої центральної точки до найвищої. Крім іншого, не забувайте про те, що двері у ванну кімнату, комору або кухню можуть мати параметри, які відрізняються від стандартних.

Визначення значення ширини дверного полотна

Якщо дверний отвір має неправильну форму або нечіткі контури насамперед важливо на око визначити на ньому найвужче місце і заміряти саме його ширину. Простір, який може виникнути між дверною коробкою і стінами, можна буде просто закрити погонажем. Якщо ж ширину отвору заміряти не по найменшому значенню, існує ризик того, що дверний проріз доведеться розширювати - це досить затратно по часу та фінансам.

Визначення значення висоти дверного отвору

Для визначення цього параметра буде потрібно виміряти відстань від чистової підлоги (без обробки) до найнижчої точки верхньої частини дверного отвору. Якщо висота отвору рівномірна, локація вимірювання значення не має. Якщо ж отвір звужується ближче до петель - слід проводити виміри в найбільш вузькому місці.

Визначення значення глибини дверного отвору

Для цього знадобиться виміряти товщину стіни, в якій розташований дверний проріз - ця величина і буде глибиною прорізу. Вимірювання проводяться в трьох перетинах: у верхньому, середньому і нижньому на обох стінах. Це скрупульозне завдання допоможе виявити найбільш широке місце в стіні. Якщо попередні двері не демонтовані, знадобиться виміряти розміри коробки і стіни (товщину), якщо вона виступає за межі короба. 

Уважно провівши всі виміри, а також визначивши всі найдрібніші деталі і можливі ризики, можна приступати до оформлення замовлення дверного полотна, не побоюючись прикрих ситуацій на кшталт розбіжності розмірів дверної коробки. На цьому етапі слід обов'язково дізнайтеся у свого продавця комплектацію товару - в більшості випадків дверне полотно комплектується тільки мінімальним комплектом фурнітури, а погонажні матеріали слід купувати окремо. Погонаж, наприклад добір, може знадобитися в разі невеликих розбіжностей між габаритами дверної коробки і прорізом, як правило цю ситуацію можливо спрогнозувати саме на етапі проведення замірів.

Втім, якщо ви вперше зустрілися з таким завданням, поради досвідченого фахівця все ж знадобляться. А ще краще довірити всю роботу професіоналу своєї справи. В цьому випадку у вас будуть відповідні гарантії результату.

Співробітники нашої компанії завжди готові допомогти вам в будь-яких питаннях, що стосуються міжкімнатних дверей: заміри, виготовлення дверного блоку відповідно до ваших потреб і параметрами, а також його доставка і монтаж.

Світлі двері в інтер'єрі - terminus.ua

Світлі двері в інтер'єрі

10.11.2021

Міжкімнатні двері світлих відтінків – це свого роду класика...

Детальніше
Як реставрувати дерев'янні двері - terminus.ua

Як реставрувати дерев'янні двері

10.11.2021

Коли найкраще реставрувати дерев'яні двері?

Детальніше
Монтаж лиштви - terminus.ua

Монтаж лиштви

10.11.2021

Монтаж міжкімнатних дверей завершується встановленням лиштв...

Детальніше