Як обрати двері для ванної кімнати?

Як обрати двері для ванної кімнати?

Як вибрати двері для ванної кімнати?

Облаштовуючи житло, варто пам'ятати про ті приміщення, які відіграють в питаннях комфорту особливу роль. Сьогодні мова піде про ванну кімнату і санвузов. В першу чергу варто відзначити, що санвузол і ванна кімната далеко не завжди мають суміжну планування. Найчастіше це два окремих приміщення, які передбачають використання двох дверних комплектів. Залежно від планування приміщення і ширини прорізів дверні блоки можуть бути одностулковими, двостулковими або полуторними. Дизайн полотен, як правило, підбирають однаковий.

Двері в приміщеннях для гігієнічних процедур мають свою класифікацію.

За матеріалом виготовлення розрізняють наступні типи дверей:

  • З масиву натуральної деревини. Такі двері самі міцні і надійні, а належний рівень вологостійкості їм надають спеціальні просочення.
  • З комбінованого полотна на деревній основі, а саме ДСП і МДФ. Часто моделі з цих матеріалів зовні дуже нагадують цільномасивні, оскільки оброблені шпоном з натуральних порід дерева, що імітують дерев'яний зріз.
  • Скляні. До міцності скла для виготовлення дверей такого типу завжди пред'являються підвищені вимоги, тому і їх ціна найчастіше вище традиційних дерев'яних.
  • Пластикові. Ймовірно, найбільш сумнівний матеріал для виробництва дверей у ванну кімнату і санвузол. Відомо, що деякі види пластика дуже швидко втрачають зовнішній вигляд і форму під впливом гарячої пари. Виняток становлять спеціальні вологостійкі види пластика.

За способом відкривання дверей для ванної кімнати бувають:

  1. розпашними - традиційні двері, в яких рухоме дверне полотно кріпиться до нерухомої коробки за допомогою петель;
  2. розсувними - тип пристрою, в якому дверні стулки під час відкривання за допомогою спеціальних механізмів рухаються паралельно вертикальної поверхні, на якій вони встановлені;
  3. складними - збираються вертикальним або горизонтальним способом в гармошку або ролик.

По виду покриття дерев'яні міжкімнатні двері для ванної кімнати і санвузла підрозділяються на наступні типи:

  • шпоновані - двері цього типу облицьовані тонким шаром деревного шпону з благородних дверних порід, наприклад, дуба, бука або ясена - матеріалів, які від природи мають високу щільність і відповідно відрізняються гарну вологостійкість;
  • ламіновані - покриті спеціальним матеріалом, що має натуральну целюлозну основу. Популярним видом обробки ламінованих міжкімнатних дверей є популярне покриття RENOLIT німецького виробництва. Такі двері - відмінне рішення для ванної, оскільки ламінат має відмінну стійкість до впливу вологи і перепадів температур.
  • плівкові - покриті міцною і водовідштовхувальною плівкою з полівінілхлориду (ПВХ). При виборі дверей такого типу важливо враховувати, що всупереч поширеній думці ПВХ в процесі експлуатації абсолютно безпечний для організму людини і навколишнього середовища - токсичні речовини з нього можуть виділятися тільки під час виробництва.

По складу конструкції дерев'яні двері для ванної кімнати і санвузла бувають:

  • щитовими - дверне полотно з обох сторін закрито листами МДФ, а внутрішнім наповнювачем служать картонні стільники, дерев'яні бруски або подрібнена ДСП;
  • філенчатимі - на відміну від щитових дверей, які часто є абсолютно гладкими, філенчасті двері мають більш структурний зовнішній вигляд і можуть бути легко відремонтовані в разі виникнення такої необхідності;
  • царговимі - складаються з поперечних брусків (царг), розташованими між двома вертикальними стійками. Так само як і фільончасті відрізняються хорошою ремонтоспособность.

Що ж стосується моделей з комбінованого набору матеріалів, в основному вони представлені погонажних типом міжкімнатних дверей. Їх особливість полягає в тому, що основу конструкції становить ударостійке триплексное скло, яке утримують з боків дві вертикальні опори з дерева або іншого матеріалу з достатнім рівнем твердості.

Які двері поставити у ванну кімнату

Дане приміщення характеризується підвищеною вологістю і постійними коливаннями температурного режиму. Ці фактори слід обов'язково враховувати при виборі міжкімнатних дверей. Крім того, специфіка ванної кімнати полягає в тому, що користуються нею досить часто, а тому і дверне полотно буде задіяно практично постійно.

Як ви вже напевно здогадалися, першим і найважливішим властивістю міжкімнатних дверей для ванної кімнати ми вирішили назвати зносостійкість - здатність протистояти пошкоджень насамперед механічного характеру.

Пропонуємо вам ознайомитися з іншими пунктами складеного нами переліку:

  • Вологостійкість - двері повинні бути стійкими до впливу води, що особливо стосується окропу і гарячої пари.
  • Вентиляція - мається на увазі наявність вентиляційних отворів або хоча б звичайних зазорів між підлогою і полотном. Крім того, можливий варіант обладнання дверей вентиляційними отворами, які можуть бути представлені в декількох варіантах - кілець, решіток або невеликих підрізів внизу.
  • Високий поріг - щоб запобігти затопленню всієї квартири, в санвузлах зазвичай передбачений високий поріг. На цю особливість необхідно звернути увагу і при розрахунку висоти вироби.
  • Декоративні особливості - за способом оформлення дверні полотна можна умовно розділити на глухі і засклені (комбіновані). Перевага останніх полягає в стильному зовнішньому вигляді і здатності пропускати в приміщення багато світла. З метою збереження приватності скляні вставки роблять матовими або тонують в темні відтінки.
  • Колір дверного полотна - вкрай приємно, коли міжкімнатні двері гармонійно доповнюють ванну кімнату по стилю і дизайну.

Якими мають бути двері для санвузла

До дверей для санвузла пред'являються не менш суворі вимоги, ніж до дверей у ванну - в цьому приміщенні слід не менш ретельно продумувати вентиляцію і точно так же, як і у ванній, оберігати поверхні від надмірної вологи.

Тепер про розміри: стандартна ширина полотна двері для санвузла становить 60 см, висота - 200 см по вітчизняним стандартам, 210 см за європейськими. Окремо варто виділити показник товщини полотна: за загальноприйнятими стандартами він становить 7-12 см - рівно стільки ж, скільки і у звичайних дверей для кімнати. А ось коробка може бути кілька вже звичайною. Саме з цієї причини вибір двері у ванну і туалет повинен бути орієнтований на ширину дверної коробки (підрізати її акуратно часом буває досить складно навіть досвідченому майстрові).

Так само як і двері у ванну, двері для санвузла повинна доповнювати дизайн-концепцію приміщення і не дуже виділятися на тлі загальної стилістики житла.

На що ще звернути увагу

Дерев'яні двері з масиву, представлені в асортименті дверних салонів, покриті певними лакофарбовими матеріалами. Важливо щоб в їх складі були присутні водовідштовхувальні агенти.

З торця більшість дверних полотен нічим не захищені на зрізі. Сумлінні виробники покривають ці місця спеціальними грунтовками, таким чином надаючи дверного полотна абсолютну невразливість.

В цілому ж всі сучасні міжкімнатні двері можуть використовуватися в санвузлах, проте деякі з них є більш адаптованими до умов, для яких характерна підвищена вологість і перепади температур. Ось чому в процесі вибору міжкімнатних дверей важливо обговорювати свої наміри щодо місця їх використання з менеджером компанії-продавця.

Світлі двері в інтер'єрі - terminus.ua

Світлі двері в інтер'єрі

10.11.2021

Міжкімнатні двері світлих відтінків – це свого роду класика...

Детальніше
Як реставрувати дерев'янні двері - terminus.ua

Як реставрувати дерев'янні двері

10.11.2021

Коли найкраще реставрувати дерев'яні двері?

Детальніше
Монтаж лиштви - terminus.ua

Монтаж лиштви

10.11.2021

Монтаж міжкімнатних дверей завершується встановленням лиштв...

Детальніше