В який бік мають відкриватися двері?

В який бік мають відкриватися двері?

На що впливає вибір сторони відкриття дверей

Найчастіше при виборі дверей ми керуємося їх зовнішнім виглядом, дизайном і стилем, в якому виконано дверне полотно. Не менш важливу роль має матеріал його основи і покриття, а також особливості конструкції. Як правило, тільки після цього ми задаємося питаннями, пов'язаними з фурнітурою дверей і напевно тільки в останню чергу думаємо про сторону відкривання дверного полотна. Втім, в процесі експлуатації даний критерій буде неминуче визначати її функціональні особливості.

Розпашні міжкімнатні двері

Розпашний тип міжкімнатних дверей - найбільш популярний серед клієнтів дверних салонів. У всякому разі, саме він вважається класикою і зустрічається в інтер'єрах частіше за інших. Складаються такі двері з дверної коробки і рухомого полотна в кількості однієї або двох штук. Відкриватися розпашні двері можуть всередину або назовні, дверні петлі при цьому розташовані з лівого або правого боку.

Згадуючи нормативи

Згідно з нормами пожежної безпеки та проектування будівель в невеликих за розміром приміщеннях, таких як ванна, туалет, кухня і т.д., двері повинні відкриватися назовні, оскільки в екстреній ситуації відкрити їх буде однозначно легше. Цього принципу ще на етапі проектування приміщень повинні дотримуватися забудовники. На практиці житло здається в експлуатацію без міжкімнатних дверей, тому завдання установки дверей автоматично лягає на плечі першого власника.

Всередину або назовні

З точки зору економії простору двері краще відкривати з меншого приміщення в більшу. Наприклад, якщо двері встановлюється в невелику кімнату, вихід з якої спрямований в просторий хол, зручніше буде відкривати її назовні. Якщо ж двері виходять у вузький коридор, раціональніше буде відкривати їх всередину, щоб раз у раз не блокувати прохід своїм домочадцям. Втім, варто зазначити, що відкривати двері всередину буває незручно через те, що для виконання даного маневру доводиться робити один-два кроки назад.

Вправо або вліво

Тоді з якого боку зручніше врізати петлі? Виявляється, визначити це досить легко, не вдаючись при цьому ні до чиїх порад. По-перше, необхідно передбачити, щоб двері, при відкритті не блокували сусідні (в тому випадку, якщо вони відкриваються назовні). По-друге, бажано завчасно продумати облаштування приміщення (розташування великогабаритних меблів), щоб не допустити ситуацій, коли шафа або ліжко обмежують амплітуду руху дверей.

Альтернативні варіанти

Іноді складаються і такі обставини, при яких планувати напрямок відкривання дверей недостатньо - наприклад, приміщення може бути настільки тісним, що розпашні двері просто будуть недоречними. Тоді на допомогу прийдуть міжкімнатні двері складного і рулонного типу, а також розсувні моделі.

Конструкція складних дверей являє собою полотно, яке в будь-якому стані залишається всередині дверного отвору, не займаючи простір праворуч або ліворуч. Складні двері можуть мати дві однакові або асиметричні стулки, а також проектуватися за типом гармошки.

Рулонні двері за своєю суттю є звичайними перегородками у вигляді ролет, що складаються із сполучених між собою вузьких планок.

Розсувні двері можуть мати одну або дві стулки, які зсуваються вздовж або в середину стіни за допомогою спеціальних роликів. Цей тип дверей - справжня знахідка для інтер'єрів, у яких об'єднані зони різного призначення, наприклад, кухня і спальня в невеликих квартирах з плануванням студіо.

У кожному інтер'єрі знайдеться місце міжкімнатним дверям одного з перерахованих типів пристрою. Завчасно спланувавши проект приміщення і використавши при цьому подані вище рекомендації, вам напевно вдасться облаштувати його обстановку з першого разу.

Світлі двері в інтер'єрі - terminus.ua

Світлі двері в інтер'єрі

10.11.2021

Міжкімнатні двері світлих відтінків – це свого роду класика...

Детальніше
Як реставрувати дерев'янні двері - terminus.ua

Як реставрувати дерев'янні двері

10.11.2021

Коли найкраще реставрувати дерев'яні двері?

Детальніше
Монтаж лиштви - terminus.ua

Монтаж лиштви

10.11.2021

Монтаж міжкімнатних дверей завершується встановленням лиштв...

Детальніше