Стандартні розміри міжкімнатних дверей

Стандартні розміри міжкімнатних дверей

Міжкімнатні двері: розміри і інші критерії вибору

Кожен, хто стикається з ремонтом, перш за все бажає зробити житло більш комфортним. Неодмінним атрибутом створення затишку стануть міжкімнатні двері.

Ще не так давно їх вибір був відносно невеликий. З кожним роком попит на міжкімнатні двері росте, а виробники пропонують величезний достаток всіляких варіантів моделей. Ось чому у сучасного покупця не виникає труднощів з вибором міжкімнатних дверей.

Перш ніж приступити до придбання міжкімнатних дверей слід звернути увагу на:

  • матеріал виготовлення;
  • вид конструкції;
  • тип відкривання дверей;
  • зовнішній вигляд;
  • розміри міжкімнатних дверей (найчастіше розміри стандартні: висота + ширина).

Міжкімнатні двері: стандартні типи конструкцій

В Україні виготовляють дерев'яні міжкімнатні двері чотирьох стандартних типів:

  • фільончасті - в основі каркас з бруса і кілька доповнюючих деталей. Проміжки між каркасом заповнюють фільонками з ДСП, скла або деревини.
  • щитові - мають вигляд рами, отвори якої ушивають за допомогою МДФ. Внутрішня частина заповнюється картонними сотами або дерев'яними вставками. Відрізняються такі двері від фільончастих тим, що вони більш легкі і фінансово доступні.
  • збірні (царгові) - складаються з окремих елементів і збираються по типу конструктора. Збирають їх за допомогою саморізів або врізного кріплення збоку. Перший варіант дозволяє зробити закріплення непомітним. Видимі ділянки кріплення ховають за допомогою заглушок;
  • погонажні - конструкція таких моделей включає в себе вертикальну вставку з ударостійкого скла з двома опорами з боків.

Міжкімнатні двері: стандарт їх відкривання

Монтаж міжкімнатних дверей найчастіше здійснюють за допомогою прикріплення петель до коробки. Розпашний варіант виробів підходить для будинків, офісів і квартир.

Такі двері створять надійну шумоізоляцію і дозволять зберегти тепло всередині приміщення. Вони можуть бути правосторонніми або лівобічними, в залежності від виду монтажу. У цих дверей є один недолік - необхідно зайвий простір, щоб відкрити двері.

Існує ще й розсувний варіант дверей. Вони фіксовані на рейці, яка знаходиться внизу або вгорі конструкції. Використання таких дверей ідеально при невеликій площі приміщення. Недолік таких дверей - недостатня шумо- і теплоізоляція.

Розсувні двері за ціною трохи вище розпашних, оскільки їх комплектація часто включає дорогу фурнітуру.

Складні двері - мають складну конструкцію з декількох вертикальних стулок, які в складеному стані нагадують гармошку.

Стандартні матеріали для виготовлення міжкімнатних дверей

Масивні двері - їх конструкція часто зібрана з цілісних дерев'яних деталей. Це забезпечує великий термін експлуатації. При установці таких дверей слід враховувати якість фурнітури, оскільки конструкція має важку вагу.

Шпоновані двері - мають більш доступну ціну і відносяться до дверей з натуральних матеріалів. В основу конструкції входить брус з хвойних порід дерев. Покриття представляє собою шар натурального шпону.

Ламіновані двері - їх особливість полягає в використанні недорогих штучних видів покриття на паперовій основі, як правило, екошпон і ПВХ.

Скляні двері - користуються високим попитом за рахунок використання ударостійкого матеріалу Триплекс. Такі двері мають два варіанти конструкцій: безкаркасні або на металевій рамі (алюмінієві).

Міжкімнатні двері: розміри

Перше, що необхідно врахувати перед вибором міжкімнатних дверей - її розміри. Стандартні параметри міжкімнатних дверей на увазі ширину, глибину і довжину дверного полотна.

Стандартні розміри міжкімнатних дверей складають 200 см у висоту і близько 80 см по ширині. Одним словом 80 * 200 см - це і є "золотий стандарт" міжкімнатних дверей, проте ринок пропонує безліч інших типорозмірів, багато з яких виведені на нього компаніями з виробництва дверної продукції. Серед нестандартних дверей є моделі до 2300 мм у висоту.

Також існують певні стандарти, затверджені в країні виробника дверей. На території СНД це ГОСТ і БНіП, за кордоном, зокрема в країнах Європи, DIN18100-18102 і DIN4172. Варто відзначити, що стандартні європейські двері істотно відрізняються за розміром від українських, тому купуючи дверне полотно, наприклад, італійського бренду, потрібно бути готовим до того, що нові двері просто не увійдуть в дверний отвір. Нестандартні дверні прорізи слід здійснювати задовго до вибору дверного полотна - найзручніше це робити ще на етапі проектування житла або його капітального ремонту.

Головним критерієм, який визначає типорозміри міжкімнатних дверей, є призначення приміщення, в якому вони будуть використовуватися. Так, ширина дверей в житлову кімнату по вітчизняним стандартам становить 80 см, в кухню - 70 см (на 10 см менше), в санвузол і ванну - всього 60 см. Більш того, для кімнат прийнятна установка полуторних та подвійних дверей зі стулками від 40 до 60 см, відповідно, стандартна ширина кімнатного дверного отвору може складати всі 120 см.

Стандартна глибина дверного отвору для санвузла та ванної зазвичай не перевищує 7 см, в той час як в кімнаті вона може досягати 20 см - все залежить від товщини стін і дизайнерської задумки.

Дверні комплекти, представлені великими виробниками, як правило, в точності відповідають чинним стандартам за розміром полотна. Крім того, готові міжкімнатні двері стандартних розмірів коштують на 30-50% дешевше замовних. Стандартні розміри є ходовими, підходять для всіх типових квартир, тому виробники випускають широкий модельний ряд таких дверей. Крім того, готовий комплект для установки повністю виключає розбіжності в розмірах, він також забезпечує простоту монтажу, тому рекомендується купувати саме його. Однак перш ніж прийняти остаточне рішення про покупку тієї чи іншої готової моделі, важливо переконатися, що витрати на роботи з підготовки отвору будуть повністю виправдані. Відзначимо, що перебудови прорізу не потребуть двері-"купе" з розсувним механізмом відкривання і складні двері-книжки. Обидва типи дверей встановлюються без коробки.

Найчастіше коробка "стандарт" має товщину 30-35 мм (для нестандартних моделей - 15-40 мм). Як правило цей показник дорівнює товщині стін. Якщо обрані двері і її коробка вузькі, то будівельники застосовують добірні елементи для підгону розміру отвору під обрані двері.

Як самостійно зробити виміри для установки міжкімнатних дверей

Дане завдання виконується в кілька етапів:

  • Спочатку повністю демонтуються старі двері, разом з дверною коробкою.
  • Потім проводиться зачистка прорізу для видалення замазки, відкривається конструкція стіни.
  • Проводиться вимір необхідних параметрів - висоти, ширини і глибини.

Детальніше про заміри міжкімнатних дверей читайте у нашій статті — https://terminus.ua/blog/yak-zamiryaty-dvernyy-proyem/.

Як бачите нічого складного. Будьте впевнені, що після прочитання цієї статті ваші навички по визначенню роз'єму прокачаються з новою силою.

Світлі двері в інтер'єрі - terminus.ua

Світлі двері в інтер'єрі

10.11.2021

Міжкімнатні двері світлих відтінків – це свого роду класика...

Детальніше
Як реставрувати дерев'янні двері - terminus.ua

Як реставрувати дерев'янні двері

10.11.2021

Коли найкраще реставрувати дерев'яні двері?

Детальніше
Монтаж лиштви - terminus.ua

Монтаж лиштви

10.11.2021

Монтаж міжкімнатних дверей завершується встановленням лиштв...

Детальніше