Як правильно встановити міжкімнатні двері

Як правильно встановити міжкімнатні двері

Класифікація міжкімнатних дверей

Кожному, хто затіяв ремонт, так чи інакше доведеться зіткнутися з вибором міжкімнатних дверей і її установкою. Питання зовсім не складне, якщо розібратися в особливостях кожного виду міжкімнатних дверей. 

Відповідно до прийнятої класифікації існують розпашні, розсувні і складні двері. 

З розпашними дверями ми стикаємося найчастіше. При виборі цього виду потрібно враховувати те, що для їх відкриття необхідно досить місця. Незважаючи на цю обставину, розпашні двері універсальні і підійдуть для будь-якого приміщення. Щоб їх використовувати, до вертикальної коробки двері кріпляться петлі.

Якщо ж ви не маєте зайвий простір, вам підійдуть розсувні двері. Їх головна особливість полягає в тому, що відкриваються вони уздовж дверної коробки, іншими словами, роз'їжджаються. Саме тому для таких дверей не потрібен простір при відкритті. Вони рухаються за допомогою спеціальних роликів, розташованих паралельно стіні. Крім того, існують такі варіації розсувних дверей, які можуть в'їжджати в стіну і не займати взагалі ніякого місця. Для виготовлення таких моделей використовуються найрізноманітніші матеріали, до того ж ці двері не травмонебезпечні.

Якщо ваш вибір припав на складний тип дверей, враховуйте, що великий дверний проріз для них не знадобиться, тому що ці двері просто складаються гармошкою. Вони можуть бути цілісними, а можуть складатися з двох половин.

Крім вищеописаних типів дверей встречаються ще і маятникові двері, але побачити їх можна досить рідко. Для таких дверей буде потрібен дуже великий отвір, до того ж вони не герметичні.

Двері ділять на три види виходячи з матеріалу виробництва:

  • двері з ДВП (або древенисто-волокнистої плити) - недорогі і досить мобільні. Їх вага невелика, так як каркас виробу обшитий листами ДВП з ламінуванням. Такі двері не варто ставити у ванній кімнаті, тому що ДВП навряд чи можна назвати міцним матеріалом, до того ж він не любить вологу;
  • двері з МДФ - хороші тим, що у них якісна звукоізоляція. Крім того, ці двері міцні і на них не впливає волога. З переваг можна відзначити екологічність, а до недоліків мабуть можна віднести досить високу ціну;
  • двері з натуральної деревини - найміцніший і добротний вигляд. Найчастіше їх використовують дизайнери і люди з високими вимогами до естетики.

Як встановлювати міжкімнатні двері?

Для початку, потрібно визначитися з інструментами. 

Для виконання монтажу дверей необхідні:

  • пила; 
  • шуруповерт; 
  • дриль; 
  • свердла по дереву на 3 мм і 4 мм;
  • шурупи;
  • рулетка;
  • бури по бетону 4 мм і 6 мм; 
  • ручка;
  • дюбелі;
  • монтажна піна;
  • будівельний рівень. 

Коли всі необхідні інструменти вже є в розпорядженні, варто визначитися зі схемою кріплення дверної коробки в отворі. Дверна коробка може мати форму літери "П" або бути прямокутною. Другу зазвичай використовують для дверей ванної кімнати або приміщення, де є поріг, у всіх інших випадках дверна коробка є П-образною. Коли є схема, можна починати встановлювати дверну коробку і закріплювати її в отворі. Потім слідує етап заповнення просвітів монтажною піною. 

Зручніше за все буде зібрати всі деталі дверей на рівному підлоговому покритті, і тільки потім приступати до її встановлення. При покупці дверей ви знайдете в ній вирізи для ручки і замку, а до дверної коробки вже повинні бути прикріплені петлі для самих дверей. 

Вам знадобиться всього чотири саморізи для закріплення двері, по два з кожного боку. Перед вкручуванням саморізів для свердління використовуємо свердло 3 мм по дереву, інакше коробка трісне. 

Щоб короб підійшов для отвору, ми вимірюємо отвір і підганяємо під нього короб. Зазвичай короб продається з запасом приблизно п'ять сантиметрів. Коли коробка повністю готова до закріплення, встановлюємо її в дверному отворі і вішаємо двері на петлі. Для перевірки рівності коробки щільно закриваємо її. Коли коробка вставлена і перевірена, вона закріплюється саморізами. Потрібно зняти торцеву планку і зробити 7 або 8 наскрізних отворів на кожній стороні. Свердло по дереву має використовуватися виключно для установки міжкімнатних дверей з коробом з ДВП. Є ймовірність того, що дверна коробка зміститься під час свердління, тому знову перевіряємо її рівність рівнем.

У разі, якщо нічого не змістилося, застосовується свердло 4 мм по бетону. Їм сверлится стіна. Не робимо наскрізні отвори (таким чином можна пошкодити коробку), а наносимо розмітку на стіну. Потім витягуємо короб з отвору, щоб зробити дірки буром 6 мм. Якщо стіна цегляна, то свердлимо сам цегла, а не шов кладки. 

Коли отвори зроблені, встановлюємо в них дюбелі і закріплюємо дверну коробку в отворі. Не потрібно вкручувати саморізи повністю, тому що короб може прогнутися. Щоб уникнути цього, можна зробити підкладку клинів. Коли ви закінчили встановлювати коробку, перевірте рівність коробки ще раз. 

Вдало впоравшись з усіма попередніми процесами, встановіть двері на петлі. Для цього просто надіньте двері на петлі, які включені до коробки. Далі закриваємо і відкриваємо двері. В ідеалі відстань між коробом і закритими дверима має становити приблизно 3 мм. Якщо дверна коробка без порога, то відстань між підлогою і дверима має бути близько 1 см. 

Після того, як ви встановили короб і навісили на петлі двері, потрібно запінити щілини між коробом і прорізом. Монтажна піна не повинна виступати назовні. Коли з цим покінчено, піні потрібно дати час висохнути. Це займе приблизно добу. 

Якщо піна потрапила на двері, то потрібно швидко її видалити чистою сухою губкою або ганчіркою. Голими руками цього робити не варто. Можна використовувати спеціальний ацетон або розчинник, якщо піна початку засихати на дверному покритті. 

Щоб встановити ручку і замок, потрібно спочатку зробити позначку на відстані метр від підлоги. Далі зробити отвір в двері збоку. Краї можна зрізати за допомогою стамески - це вирівняє отвір. Вставляючи в нього механізм, стежте за тим, щоб замок був рівним. Закріплюємо його саморізами. Обводимо планку на замку олівцем, щоб прорізати шпон, і витягуємо механізм. Потім визначаємо товщину замкової планки і просвердлюємо дірки для ручки і засувки з обох сторін, але не робимо їх наскрізними. Далі встановлюємо ручку і прибираємо стружку. 

Обов'язково слід обробити отвори. Для обробки можна купити лиштви, якщо простінок невеликий. Лиштви кріпляться по обидва боки короба, тим самим приховуючи монтажну піну. Лиштви повинні з'єднуватися під кутом 45 градусів. Для закріплення використовуються шурупи. Якщо лиштви ламіновані, то вони кріпляться за допомогою цвяхів без капелюшка, також можна використовувати шурупи з заглушками. У разі, коли отвір широкий, в хід йдуть наличники і додаткова планка. Друга кріпиться до стіни будівельним силіконом. Можна виготовити паз для добору самостійно, можна використовувати вже готовий, а можна купити дверний короб вже з пазом. Для дверей з натурального дерева підійде цементно-піщана штукатурка. Але це буде невдалий вибір оздоблення, якщо у вас дверна коробка з ДВП. Встановлення лиштви є заключним етапом в установці двері. 

Сподіваємося, ця стаття допомогла вам з вибором дверей і з розумінням того, які етапи і особливості включає її установка. 

Світлі двері в інтер'єрі - terminus.ua

Світлі двері в інтер'єрі

10.11.2021

Міжкімнатні двері світлих відтінків – це свого роду класика...

Детальніше
Як реставрувати дерев'янні двері - terminus.ua

Як реставрувати дерев'янні двері

10.11.2021

Коли найкраще реставрувати дерев'яні двері?

Детальніше
Монтаж лиштви - terminus.ua

Монтаж лиштви

10.11.2021

Монтаж міжкімнатних дверей завершується встановленням лиштв...

Детальніше